Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Melanzane Alla Parmigiana

 
 
 
 
İsmi de çok can alıcı olan ''Melanzane Alla Parmigiana'' ince patlıcan dilimleri, mozarella peyniri ve domates sosundan oluşan bir Güney İtalya yemeğidir. Patlıcan seven bir millet olduğumuz için bizim damak zevkimize de çok uyuyor.
 
İlk defa İstanbul'da Mezzaluna'da tattığım bu tarifin sonrasında müptelası oldum diyebilirim. Tarifte patlıcan genelde kızartılarak kullanılıyor. Fakat ben ızgarada pişirdim. Daha hafif ve sağlıklı oldu. Patlıcan düşkünleri mutlaka denemeli bu tarifi.
 
Malzemeler
 
  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • ½ limon suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kg domates (küp doğranmış)
  • 1 dal taze kekik
  • 4-5 yaprak taze fesleğen
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 120 g mozzarella
  • 3 dilim bayat ekmek içi (galeta unuda olabilir)
  • 150 g rendelenmiş parmesan peyniri
  • tuz, karabiber, pulbiber

  • Yapılışı

    Patlıcanların dışı alacalı olarak soyulup; yarım santim kalınlığında uzun şekilde dilimlenir. Derin bir kaba bir tatlı kaşığı tuz ve yarım limonun suyu eklenir. Dilimlenen patlıcanlar kararmaması için hazırlanan suda bekletilir.

    Geniş bir tavaya zeytinyağı, küp küp doğranmış soğan ve sarımsak eklenir. Yumuşayıncaya dek sotelenir. Ardından taze kekik, domatesler, şeker, tuz, karabiber ve pulbiber eklenir. Domatesler ısınıp kaynamaya başladıktan sonra tavanın altı kısılır ve kısık ateşte yarım saat kadar sos pişirilir. Altını kapatmadan önce doğranmış taze fesleğen eklenir. Biraz kaynar su da eklenebilir. Sos piştiğinde kıvamlı bir hal alması gerekiyor. Uzun süre ve kısık ateşte piştiği için suyunu iyice çekiyor ve özü kalıyor diyebilirim.

    Patlıcanlar iyice kurulanır ve az zeytinyağı eklenmiş ızgarada  her iki tarafı pişirilir.


    Derin bir pişirme kabının en altını çok az yağladıktan sonra sırasıyla domates sos, patlıcan, ve dilimlenmiş mozzarella peyniri sırası ile eklenir. Bütün malzeme bitene dek bu işlem tekrarlanır aynı lazanya ya da börek gibi. En üstüne kalan domates sosu komple döktükten sonra üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ve ekmek kırıntısı eklenir.

    .
     

    185 derecede yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirilir. (Sosunu iyice çekmesi gerekiyor. Bu aşamada fırını sürekli kontrol etmenizi öneririm.)

    Afiyet olsun
     


     
     
     

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder