Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Sini Köftesi






İçli köfteyi çok sevenler, çok sevip yapmasını bilmeyenler için gelsin bu tarif...


Malzemeler

İç Harcı

750-800 gr orta yağlı kuzu kıyma
3-4 adet orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,
1/2 demet maydanoz,
Tuz,
Karabiber,
2 yemek kaşığı zeytinyağ,
2 yemek kaşığı tereyağ

Dış Hamuru

350-400 gr dövülmüş yağsız dana eti,
2,5 su bardağı ince siyah bulgur,
1/2 su bardağı irmik,
1 yumurta,
2 adet orta boy haşlanmış rendelenmiş patates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
8 yemek kaşığı un,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,

Yapılışı
 
İç harcı önceden hazırlamak gerekiyor. Soğanları minik minik doğrayın. Kıymayı geniş tencerede zeytinyağında kavrun. Kendi suyunu bırakacak. Tencerenin altını kısın ve yavaş yavaş suyunu çekmesini bekleyin. Kıymalar iyice renk değiştirdikten sonra doğranmış soğanı ekleyin. Salça, karabiber, tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Altını kapatın. Doğranmış maydanoz ve iri dövülmüş cevizi ekleyip tencerenin kapağını kapatın. İç harcınız hazır.
 
Dış harcı için bulgur ve irmiği genişce bir tepsiye alıp; üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Üzerini kapatıp; bulgurun biraz şişmesini bekleyin. 
 
Bulgurlar şiştikten sonra yumurta, salça, rendelenmiş patates, dövülmüş et, kimyon yoğun olmak üzere tüm baharatları ekleyip iyice yoğurun. Yoğururken un ekleyin, hamuru su ile zaman zaman ıslatın. Hamurun elinize yapışmayacak, bir arada tutunabilen bir kıvama gelmesi gerekiyor. Hamur istediğimiz kıvamı aldığında üzerini nemli bez ile kapatıp, yarım saat kadar dinlendirin.
 
Büyük fırın tepsisini yağlayalım. Hamuru iki eşit parçaya ayırarak, iki yağlı kağıt arasında merdane ile açalım. Tek parça açmak zor olacaktır. İsterseniz hamuru alt ve üst için ayırdığınız parçaları da ikiye bölüp açabilir, tepside birleştirirsiniz. Tepsinin altında hiç boşluk kalmayacak şekinde isterseniz elinizle ince yerleri yama yaparak tüm tepsi tabanını hamurun yarısı ile kaplayın. 
 
Hamurun üzerine iç harcı her tarafı eşit ölçüde olacak şekilde dökün.
 
Yağlı kağıt arasında açtığınız diğer yarım hamuru da kıymanın üzerini kapatacak şekilde yerleştirin.
 
Hamurun tüm tepsiyi kaplaması ve alttaki kıymanın hiç görünmemesi gerekiyor. 1 çay kaşığı biber salçasını çok az su ile incelterek, renk vermesi için tüm köftenin üzerine ister fırça, ister elinizle sürün. Verev verev dilimleyin. En son olarak su bardağının yarısını zeytinyağı, yarısını da su ile doldurarak tüm köftenin üzerine döküp; 180 derece fırında alt üst pişene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
 
Afiye olsun.  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder